10. tammikuuta 2020

Uuden vuoden aloitus

Olin koko loman sairaana, enkä ole tällä hetkellä kovin motivoitunut opiskelemaan. Valitettavasti vuosi starttaa heti tiukalla paketilla: Syksyltä jatkuvaan taide yhteiskunnassa ja kulttuurissa -kurssin tentti ja esseen palautus lähenevät. Tällä viikolla alkanut monikielinen viestintä on tiivis kuukauden kurssi, johon kuuluu ryhmätyönä suoritettava harjoitus ja runsaasti oheislukemistoa tenttiin.

Tänä viikonloppuna aion keskittyä ensin mainittuun taide yhteiskunnassa -kurssiin perehtymiseen. Oheislukemiston pohjalta on tarkoitus väkertää muutaman sivun essee. Se on kuulostaa aika hankalalta, kun en ole saanut vieläkään kiinni siitä, mitä kurssilla oikein käsitellään. Johtunee ahkerasta pilkkimisestä niillä harvoilla luennoilla, joilla olen ollut läsnä.

Esseen voi onneksi tehdä melko vapaasti. Yksi mahdollisista aiheista on kirjoittaa jostakin kurssilla käsitellystä taiteensosiologisesta teemasta. (Voi hiivatti, mitä se taiteensosiologia nyt edes on? No, ehkä se selviää, kun katselen luentodioja.) Ajattelin ensin kirjoittaa taiteen poliittisesta luonteesta, sensuurista, sääntelystä ja rahoituksesta. Esimerkiksi perussuomalaisten kulttuurilinjaus tukea kansallista kulttuuria, ei eliittitaidetta tai nykytaidetta, olisi yksi mielenkiintoinen aihe käsiteltäväksi esseessä.

Mieleni tekee kuitenkin valita seuraava tehtävänanto: "Olet palkitun esikoisteoksen julkaissut kirjailija. Millaisia toimijoita kohtaat (todennäköisesti) kirjallisella kentällä?" Aihe ei sinällään ole tieteellisesti kiinnostavin, sillä kustannustoiminta tai taideinstituutiot eivät ole intohimoni kohteita. Paitsi jos puhutaan rahasta ja vallasta. Mutta joka tapauksessa vakavan, lähteitä vaativan politiikan pureskelun vastapainona olisi mahdollisuus tehdä luova ja pohdiskeleva essee. Se saattaisi tehdä hyvää joululomalla kaikonneelle motivaatiolle, ja ehkä siitä olisi jotain hyötyä myös kirjaprojektin konkretisoitumisessa.


Olen yrittänyt rakentaa motivaatiota joululoman aikana luomalla tämän blogin. Kaksi ensimmäistä kirjoitusta tein aikaisemmin pakollista oppimisportfoliota varten Kyvyt.fi-alustalle, mutten taida innostua kyseisen blogin käyttäjäksi. Alkuperäinen ajatukseni oli tehdä tästä blogista oppimisportfolio, mutta aion käyttää blogia myös yleisenä muistiinpanoalustana ja kurssien oppimispäiväkirjana. Blogin julkisuudesta en ole vielä varma, joten tällä hetkellä sitä voivat lukea vain kutsutut lukijat. Toisaalta avoin blogi saattaisi auttaa jotakuta samoja kursseja käyvää opiskelijaa, mutta toisaalta en ehkä uskaltaisi kirjoittaa täysin avoimesti omista tuntemuksistani tai haaveistani. Tämä blogi kun on myös työkalu ammatilliseen itsereflektioon (ai että, mikä ihana akateeminen yliopistohaihatussana).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti